Opublikowano 07/09/2019
Chcesz mieć lepszą wodę w domu? Skontaktuj się z nami »
Gdy woda deszczowa spada na ziemię, jest naturalnie miękka. Jednakże, gdy przedostaje się do gleby i ma kontakt ze skałami, nabywa minerały, głównie wapń i magnez. Wówczas staje się twarda. Dlaczego warto ją zmiękczać? Minusy twardej wody w domu są najlepiej widoczna podczas wykonywania prac domowych. Twarda woda to powód zabrudzonej kabiny prysznicowej, naczyń z jasnymi zaciekami, oraz wyblakłych ubrań. Twarda woda nie oszczędza nawet włosów - umyte w twardej wodzie puszą się i wyglądają jak siano… Twarda woda niszczy również przedwcześnie sprzęt gospodarstwa domowego i powoduje, że koszty ogrzewania powierzchni są zawyżone nawet o 20%! Poza tym detergenty i kosmetyki niedokładnie się rozpuszczają, a alergicy po kąpieli cierpią z powodu wysuszonej i zaczerwienionej skóry.
Osoby szczególnie dbające o porządek w domu będą zachwycone korzystaniem z miękkiej wody, ponieważ od tej pory będą mogli wykonywać swoje ulubione zadania bardziej efektywnie. Mydło będzie się lepiej pieniło, a przedmioty codziennego użytku i wyposażenie domu dłużej pozostaną czyste i sprawne. Naczynia będą błyszczeć, a włosy będą wyglądać zdrowo. Kabina prysznicowa wreszcie będzie przejrzysta, ubrania i skóra będą bardziej miękkie w dotyku. Oprócz czasu i sił, miękka woda pomoże również zaoszczędzić pieniądze, ponieważ mniej uciążliwego sprzątania, mydła i detergentów, tym niższe koszty prowadzenia domu. Jako że urządzenia nie zużywają się przez odkładający się kamień na elementach grzewczych, miękka woda może również przedłużyć żywotność pralek, zmywarki i podgrzewaczy wody. Rachunki za energię elektryczną są wyraźnie niższe w gospodarstwach domowych wyposażonych w zmiękczacze wody – oszczędzają do 20% na wydajniejszym ogrzewaniu!
W procesie zmiękczania, w miarę jak minerały odpowiedzialne za twardość wody są usuwane, zawartość sodu wzrasta. Dlatego też osoby, które z powodów zdrowotnych powinny stosować dietę niskosodową, powinny uwzględniać dodatkowy sód z miękkiej wody w jadłospisie.
Twardość wody mierzy się w skali, której jednostki wyraża się w stopniach niemieckich (°dH). Im więcej stopni w wodzie, tym bardziej jest twarda. Badanie na poziom twardości można wykonać samodzielnie w domu, np. za pomocą prostego testu paskowego lub nieco dokładniejszego – kropelkowego. W przypadku wody wodociągowej, poziom twardości podają wodociągi w okresowych badaniach. Orientacyjna skala twardości wody wygląda następująco: