Czy zmiękczoną wodę można bezpiecznie pić?

Czy zmiękczoną wodę można bezpiecznie pić?

Opublikowano 03/10/2019

Chcesz mieć lepszą wodę w domu? Skontaktuj się z nami »

Toczy się wiele dyskusji na temat tego, czy wodę zmiękczoną można pić. W poniższym artykule postaramy się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, popierając odpowiedź niezbędnymi wyliczeniami.

Jakie znaczenie dla zdrowia ma sód?

Duża część dyskusji toczy się wokół sodu. Zmiękczanie wody na zasadzie wymiany jonowej wprowadza do wody niewielką ilość sodu - krótko mówiąc, każdy jon wapnia lub magnezu jest zastępowany jonem sodu.

Co ważne, należy rozróżnić sód od soli. Sól kuchenna składa się z sodu oraz chlorku, z czego 40 % stanowi sód. Ile dokładnie jest sodu w soli? Najprościej rzecz ujmując, sól (g) = sód (g) x 2,5. Patrząc na to z innej perspektywy: 400 mg sodu = szczypta soli.

AdobeStock 190376388

Sód spożywany w racjonalnych ilościach sam w sobie nie jest uważany za zagrożenie. Wszyscy potrzebujemy sodu w naszej diecie, ponieważ ma on kluczowe znaczenie dla ogólnej funkcji każdej komórki w naszym organizmie. Sód odpowiada za równowagę elektrolityczną w organizmie i jest kluczowym składnikiem kwasu solnego, wspomagającego trawienie. Sód zapobiega także odwodnieniu i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową. Braki sodu występujące w organizmie skutkują osłabieniem i zaburzeniami trawiennymi. Problemem jest jednak spożywanie go w zbyt dużych ilościach. Uważa się, że zbyt dużo sodu podnosi ciśnienie krwi, co może prowadzić do problemów z sercem.

AdobeStock 75025280

Ile sodu jest wskazane w codziennej diecie?

Zalecana przez WHO ilość spożywanego dziennie sodu nie powinna przekraczać 6 g/dzień. Aktualne statystyki pokazują, że każdego dnia spożywamy średnio 3240 mg sodu co oznacza 8,1 g soli, czyli ponad łyżeczkę.

Bardzo istotny jest fakt, że nadmierne ilości sodu pochodzą w przeważającej mierze z pożywienia, a nie z wody, nawet zmiękczonej. Niestety popularne produkty spożywcze, takie jak wędliny, mięso, zupy, a nawet pieczywo, często zawierają zbyt duże ilości sodu. W zmiękczonej wodzie dodatkowy sód w większości przypadków nie stanowi problemu. Np. litr wody o zawartości sodu nawet 200 mg, odpowiada jedynie 4% bilansu sodowego. Tymczasem zmiękczając każdy 1 stopień niemiecki twardości, urządzenie dodaje około 8,2 mg sodu na 1 litr wody. Oznacza to, że wypijając dziennie 3 litry wody zmiękczonej, spożywamy 344,4 mg sodu, co odpowiada około 0,87 g soli kuchennej. Jest to przykładowa ilość soli zawarta w 1 kromce białego pieczywa. 

AdobeStock 123434348

Czy można pić zmiękczoną wodę?

Tak. Nawet bardzo twarda woda (powyżej 25°dH) zmiękczona do poziomu zalecanych kilku stopni niemieckich, spełnia wymogi przepisów dotyczących wody pitnej. Wyjątkiem jest jedynie sytuacja, gdy stosuje się medycznie dietę o bardzo niskiej zawartości sodu. Wówczas należy uwzględnić dodatkowy sód w jadłospisie.

Źródło: https://www.wodadlazdrowia.pl, https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie

powrót do bieżących aktualności

Wyślij zapytanie
_Common.PrivatePolicyAccept